Forskellen på kolon og semikolon

af | 14. marts 2020

Kæmper du også med at forstå forskellen på kolon og semikolon? Bliv klogere her

Semikolon

Der findes ingen bestemte situationer, hvor man skal bruge et semikolon. Det er ganske frivilligt, om du vil bruge tegnet. En del mennesker tror, at de skal bruge semikolon foran bestemte ord, men lad os slå fast: Der findes ikke, som mange tror, en regel om, at du skal bruge semikolon foran ordene men, og, eller, så og for.

Semikolonet opfattes af mange mennesker som et lidt gammeldags tegn, og mange bruger det slet ikke. Når vi alligevel skriver om semikolonet, er det, fordi der stadig findes en del, som er glade for at bruge tegnet, men som samtidigt er i tvivl om, hvordan de skal bruge det korrekt.

Semikolonet er en blanding af punktum og komma. Det ser også sådan ud, da det består af et punktum foroven og et komma forneden. Semikolonet markerer en større pause end et komma, men ikke så stort som et punktum. Tegnet bruges til at markere en lille pause inde i en sætning – her har du den største forskel, i forhold til kolon.

Du kan bruge semikolon, hvis du vil vise, at her er to helsætninger, som betydningsmæssigt hører tættere sammen, end hvis du havde brugt et punktum mellem dem.

Efter semikolon skal du altid skrive med lille begyndelsesbogstav, og der må aldrig komme en ledsætning bagefter, altid kun en helsætning.

Her er et par eksempler, hvor du kan bruge semikolon

Han går rundt i kantinen med en ældre herre; det er vist hans tidligere chef.
Vi sælger byens bedste kopier; og det er ovenikøbet til den billigste pris.

Man kan sammenligne semikolonet med tankestregen. Der er heller ingen faste regler for, hvornår man skal bruge tankestreg.

Kolon

Du kan sætte kolon foran eksempler, forklaringer, opremsninger, citater og replikker. Mange er i tvivl om, hvordan de skal bruge kolon. Det vil sige, hvornår de skal skrive med stort efter et kolon, og hvornår de skal skrive med lille. Her er to små huskeregler for, hvordan du gør:

Med lille efter kolon
Du skal skrive med lille efter kolon, hvis det, der kommer bagefter, er mindre end en helsætning. En helsætning er en sætning, der kan stå for sig selv og give mening. Du skal altså skrive med lille, hvis der kommer en ledsætning eller nogle enkelte ord bag efter et kolon.

Her er to eksempler, hvor du kan bruge kolon

Hun havde alt: computer, iPad, mobiltelefon og scanner.
Hun kom med den sædvanlige snak: at det ville blive et helt fantastisk år for afdelingen.

Med stort efter kolon
Hvis der kommer en eller flere helsætninger efter et kolon, skal du som hovedregel skrive med stort.

Se de to eksempler her:

Derefter udtalte hun: “Det har været et lærerigt og udviklende år for firmaet”.
Han var det, man kalder en gulddreng: Han havde kun været i firmaet i et halvt år og var allerede blevet tilbudt en chefsstilling.

Øvelse i at sætte kolon

Sæt kolon ind i de tre sætninger herunder, og husk at begynde med stort de rigtige steder. Løsningen finder du lige under.

1. Salgskonsulenten sagde “vores nye salgstal er virkelig gode”.
2. Kontorstolen fås i tre forskellige farver blå, sort og hvid.
3. Hun var meget glad for at spille computerspil hun havde haft sin computer i tre måneder,
og hun havde allerede købt 11 spil.

Løsning til øvelsen i at sætte kolon

1. Salgskonsulenten sagde: “Vores nye salgstal er virkelig gode”.
2. Kontorstolen fås i tre forskellige farver: blå, sort og hvid.
3. Hun var meget glad for at spille computerspil: Hun havde haft sin computer i tre måneder,
og hun havde allerede købt 11 spil.

Nu håber vi, du føler dig klogere på, hvornår man bruger kolon eller semikolon!

Læs også: Hvad er forskellen på gåseøjne og citationstegn?

 

Hedder det ligge eller lægge?

Hedder det ligge eller lægge?

Ligge eller lægge? Dette er egentlig ret nemt, men også en af de mest hyppige fejl, vi ser på dansk. Her får du huskereglerne, som gør, at du aldrig mere vil være i tvivl om, hvorvidt du skal skrive ligge eller lægge.

læs mere
Navneord – et eller to ord?

Navneord – et eller to ord?

Forresten eller for resten? Kommunalvalg eller kommunal valg? Hvad med elevuddannelse, produktchef og kaffeautomat? Bliv meget klogere på sammensatte navneord her.

læs mere
Politisk korrekt sprog

Politisk korrekt sprog

Negeren i Elefantens Vuggevise fra 1947 blev brugt som rangle, men blev senere skiftet ud med en kokosnød. Indtil omkring 1970’erne var der ikke noget galt i at bruge betegnelsen neger om folk herhjemme, der havde en afrikansk baggrund. Men tiderne og sproget skifter.

læs mere
Sin eller hans?

Sin eller hans?

Vi har altid haft svært ved i dansk at bruge stedordene sin, hans, hendes, dens og dets korrekt, og det medfører ofte diskussioner. Hvad betyder denne sætning egentlig “Søren pudsede skærmen på hans computer” – er det Sørens computer eller en anden persons?

læs mere
Skabelon til referat

Skabelon til referat

På mange større arbejdspladser har man en skabelon, medarbejderne kan bruge, når de skal skrive referater. Men hvis det ikke findes – hvad gør du så?

læs mere
Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

En ting er sikkert – alle kan blive bedre til at formulere sig og kommunikere skriftligt. Her får du til at starte med 10 råd, som gør dig bedre til skriftlig kommunikation, og på vores kurser får du endnu flere fif.

læs mere