Kursus i notat og referatteknik

af | 12. december 2020

Skriv effektive notater og referater – det kan sagtens være sjovt

På dette kursus i notat- og referatteknik introduceres du for forskellige notatteknikker, så du kan skrive korte og præcise notater, der gør det let at skrive gode referater. Desuden giver vi gode råd om, hvordan man udformer forskellige typer af referater.

Du får træning i at forholde dig aktivt i situationen, være en god lytter samt at holde fokus på meningen i det, der bliver sagt.

Indhold:

 • Notatteknik
 • Notatteknik i forbindelse med notatpligt.
 • Notatark – hvad er det?
 • Letforståeligt sprog i notater og referater.
 • Referatet: Der findes mange typer referater, for eksempel diskussions- eller beslutningsreferater. Lær at vælge det mest hensigtsmæssige.
 • Skriv overskuelige referater.
 • Mindmap – en måde at tage notater på.
 • Samspil med mødelederen. Hvordan kan I sammen sikre, at alle går fra mødet med samme opfattelse af, hvad der er aftalt?
 • Din rolle som referent – gode råd og huskelister. Som referent har du både magt og indflydelse. En dygtig referent kan redde et dårligt møde og modsat kan et godt møde resultere i ingenting, hvis referatet mangler.

Lær teknikker, der gør, at du sparer tid i hverdagen

Det kan være en udfordring at lytte fokuseret og få skrevet dækkende og relevante notater – og bagefter omsætte dem til referater. Du trænes i din evne til at lytte og huske, du får kendskab til relevante notatteknikker, og du lærer at skrive gode notater, så du bagefter kan skrive et godt referat.

Udtalelse fra kursist, som har været med til vores kursus i notat- og referatteknik

Susanne Jacobsen og Ellen Bak Åndahl var gode, kompetente og inspirerende undervisere. De er et godt makkerpar, der supplerer hinanden godt. – Nina Lerskov, Roskilde Sygehus

Deltagerprofil

Kurset i notat- og referatteknik henvender sig til alle, der skriver eller skal til at skrive notater og referater og gerne vil blive bedre til det.

Hvad lærer du på kurset i notat- og referatteknik?

Efter kurset vil du være bedre til at:

 • Lytte og holde fokus på meningen i det, der bliver sagt
 • Skrive notater med forskellige notatteknikker
 • Skrive korte, klare og levende referater målrettet dine modtagere

Vores kurser veksler altid mellem korte oplæg, diskussion og små øvelser. På den måde får du testet dig selv undervejs og finder med det samme ud af, hvor god du er til at tage notater og skrive referater på en professionel måde.

Alle, der ønsker at blive opdateret og få ny inspiration, kan deltage i vores kurser. Kurserne varer typisk fra en halv til en hel dag, og vi holder kurserne på din arbejdsplads. Uddannelse du kan tage med dig med det samme.

Læs om vores kurser her!

Hedder det ligge eller lægge?

Hedder det ligge eller lægge?

Ligge eller lægge? Dette er egentlig ret nemt, men også en af de mest hyppige fejl, vi ser på dansk. Her får du huskereglerne, som gør, at du aldrig mere vil være i tvivl om, hvorvidt du skal skrive ligge eller lægge.

læs mere
Navneord – et eller to ord?

Navneord – et eller to ord?

Forresten eller for resten? Kommunalvalg eller kommunal valg? Hvad med elevuddannelse, produktchef og kaffeautomat? Bliv meget klogere på sammensatte navneord her.

læs mere
Politisk korrekt sprog

Politisk korrekt sprog

Negeren i Elefantens Vuggevise fra 1947 blev brugt som rangle, men blev senere skiftet ud med en kokosnød. Indtil omkring 1970’erne var der ikke noget galt i at bruge betegnelsen neger om folk herhjemme, der havde en afrikansk baggrund. Men tiderne og sproget skifter.

læs mere
Sin eller hans?

Sin eller hans?

Vi har altid haft svært ved i dansk at bruge stedordene sin, hans, hendes, dens og dets korrekt, og det medfører ofte diskussioner. Hvad betyder denne sætning egentlig “Søren pudsede skærmen på hans computer” – er det Sørens computer eller en anden persons?

læs mere
Skabelon til referat

Skabelon til referat

På mange større arbejdspladser har man en skabelon, medarbejderne kan bruge, når de skal skrive referater. Men hvis det ikke findes – hvad gør du så?

læs mere
Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

En ting er sikkert – alle kan blive bedre til at formulere sig og kommunikere skriftligt. Her får du til at starte med 10 råd, som gør dig bedre til skriftlig kommunikation, og på vores kurser får du endnu flere fif.

læs mere