Ordtest 2023

Billedet er skabt med hjælp fra AI af vores webmand Angelio.

Her finder du vores liste over pudsige ord og slangudtryk, vi er stødt på her i 2023. Kig på ordene, og gæt, hvad de betyder. Bagefter kan du klikke på ordene, og få en forklaring. God fornøjelse.

Det er kun nummer 5 og 6, der er med i Retskrivningsordbogen i dag. Ord nummer 4 er naturligvis også med, men i den oprindelige betydning.

Det bliver spændende at se, hvilke af alle de andre ord der får lov til at komme med i den nye retskrivningsordbog, der udkommer i 2024.

 

1. Elskam
En person, der skammer sig over sit elforbrug.
2. Chatbot
En chatbot er et stykke software, som vi kan tale eller skrive med. Chatbots kan benytte forskellige teknologier til at forstå og besvare det, vi spørger om.
3. Floor
At være på floor betyder, at man er på dansegulvet.
4. Fløde
Fløde eller flødefyr betyder en mand, der bruger en masse romantiske vendinger, typisk for at score en pige. Måske er ordet en afløser for udtrykket: at være en flødebolle.
5. Clickbait
Clickbait er en betegnelse for iøjnefaldende og sensationelle overskrifter i onlinemedier, der har til formål at lokke internetbrugeren til at klikke på overskriften.
6. Bias
Ordet kommer fra engelsk og oversættes på dansk til forudindtagethed. Det bruges ofte i faglige sammenhænge.
7. Beef
At have en beef med nogen er at have en alvorlig uoverensstemmelse eller decideret krig. Bruges bl.a. i hiphop- og graffitimiljøet.
8. Miv
Ordet bruges ligesom ordet øv. Ordet miv kommer fra dyrenes verden, når et dyr piver. Bruges fx sådan: Jeg har ikke mere mad i køleskabet, miv!
9. Lifehack
Et lifehack er et trick, der kan gøre hverdagen lettere. Det er et godt råd eller en genvej, der demonstrerer, hvordan du kan gøre tingene på en mere effektiv og smart måde.
10. Spølkum
En spølkum er en stor, lav kop, ofte uden hank.
Rigtigt og forkert dansk

Rigtigt og forkert dansk

I denne lille test har vi samlet otte kloge spørgsmål, som nogle af vores kursister har stillet os om det drilske danske sprog. Kender du svarene?

læs mere
Julemandstesten 2023

Julemandstesten 2023

I denne lille test bliver du klogere på julemanden og det danske sprog. Kender du svarene? Tag testen, og bliv lidt klogere.

læs mere
Test dine kommaer 6

Test dine kommaer 6

Kender du Sprogkontorets forskellige kommatest? Her kommer nummer 6 i rækken. Måske er du en kommahaj? Eller måske kan du blive bedre? Det grammatiske komma bliver også kaldt for kryds og...

læs mere
Ordtest – sommer 2021

Ordtest – sommer 2021

Kender du disse 8 ord, og ved du, hvad de betyder? Ordene har vi valgt ud fra en lang liste med ord og udtryk, der alle fik lov til at komme med i opdateringen af Den Danske Ordbog i juni 2021.

læs mere
Test dine kommaer 5

Test dine kommaer 5

Kender du Sprogkontorets Kommatest? Her kommer nummer 5 i rækken. Måske er du en kommahaj? Eller måske kan du blive bedre?

læs mere
Tip en 13’er

Tip en 13’er

Test din paratviden inden for stavningens svære kunst med denne fem minutters individuel øvelse. Svar med 1, X eller 2.

læs mere