Røvballemusik – er der noget, der hedder det?

af | 15. maj 2014

Røvballemusik bliver spillet af et røvballeband. Ja, det er der faktisk noget, der hedder! Det lyder umiddelbart som nogle musikere, der ikke er alt for dygtige. Men ballemusikanter kan være ekstremt dygtige.

Røvballe eller bare balle er en omskrivning af det oprindelige balmusik. Her tænkes på musik, der traditionelt blev spillet af livebands på kroer og hoteller.

Ændringen i ordet skyldes grundlæggende to ting:

  1. Ordspillet mellem de forskellige former. Balmusik ligger tæt op ad ballemusik.
  2. Når ballemusik spilles, er det også forventet, at denne særlige legemsdel er yderst aktiv (som dog staves med d: balder), og der skal danses. Der er også en fordom om, at musikerne er særligt glade for at studere netop denne legemsdel.

Hvornår er det balle?

At en musikant spiller balle, betyder altså ikke, at han/hun er dårlig på sit instrument. Det betyder bare, at bandet spiller covermusik. Det vil sige, at man ikke spiller sin egen musik. Men det er dog ikke alt covermusik, der hører under betegnelsen balle eller røvballe. Det er et krav, at publikum kender de fleste af sangene, så klassikere som Kim Larsen og Sanne Salomonsen vil være gode valg – selvfølgelig alt afhængig af målgruppen.

Toppen af balle

Et eksempel på et balleband er bandet fra tv-programmet ‘Hit med sangen’ (1999-2004). Bandet var under ledelse af Bob Ricketts. Det største balleband herhjemme er nok ‘The Antonelli Orchestra’, som alle ballebands ser op til. De optræder bl.a. til Michael Carøes musikquiz på TV2, der hedder ‘Så det synger’, og de spiller også til liveshowene i det populære underholdningsprogram X-Factor og Vild med dans.

Hedder det ligge eller lægge?

Hedder det ligge eller lægge?

Ligge eller lægge? Dette er egentlig ret nemt, men også en af de mest hyppige fejl, vi ser på dansk. Her får du huskereglerne, som gør, at du aldrig mere vil være i tvivl om, hvorvidt du skal skrive ligge eller lægge.

læs mere
Navneord – et eller to ord?

Navneord – et eller to ord?

Forresten eller for resten? Kommunalvalg eller kommunal valg? Hvad med elevuddannelse, produktchef og kaffeautomat? Bliv meget klogere på sammensatte navneord her.

læs mere
Politisk korrekt sprog

Politisk korrekt sprog

Negeren i Elefantens Vuggevise fra 1947 blev brugt som rangle, men blev senere skiftet ud med en kokosnød. Indtil omkring 1970’erne var der ikke noget galt i at bruge betegnelsen neger om folk herhjemme, der havde en afrikansk baggrund. Men tiderne og sproget skifter.

læs mere
Sin eller hans?

Sin eller hans?

Vi har altid haft svært ved i dansk at bruge stedordene sin, hans, hendes, dens og dets korrekt, og det medfører ofte diskussioner. Hvad betyder denne sætning egentlig “Søren pudsede skærmen på hans computer” – er det Sørens computer eller en anden persons?

læs mere
Skabelon til referat

Skabelon til referat

På mange større arbejdspladser har man en skabelon, medarbejderne kan bruge, når de skal skrive referater. Men hvis det ikke findes – hvad gør du så?

læs mere
Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

En ting er sikkert – alle kan blive bedre til at formulere sig og kommunikere skriftligt. Her får du til at starte med 10 råd, som gør dig bedre til skriftlig kommunikation, og på vores kurser får du endnu flere fif.

læs mere