Sproglig rådgivning

af | 6. november 2020

Har du brug for sproglig rådgivning?

Hos Sprogkontoret oplever vi et øget behov og interesse for individuel sproglig rådgivning. Her tager vi udgangspunkt i dine tekster. Tekster, du skriver på dit job. Det kan fx være mails, notater, referater eller rapporter. Forløbet er skræddersyet til dit behov og er meget intensivt. Derfor oplever vi også, at det hurtigt har en stor effekt på dit daglige skrivearbejde, hvor du får løftet dine sproglige færdigheder.

Du får praktiske tips og vejledning, hvor vi træner dig i at kunne skrive og formulere dig bedre.

Måske har du brug for at få dit sprog til at stå lidt skarpere eller bare få et skrivetjek – under alle omstændigheder vil dette forløb forbedre din skriftlige kommunikation og gøre din tekster mere effektive.

Udtalelse om individuel sproglig rådgivning og vejledning hos Sprogkontoret

I løbet af nogle få timer fik jeg på kompetent og venlig vis rådgivning i forhold til at få rettet op på mine dårlige skrivevaner. Meget overraskende gik jeg også hjem med de første byggesten til at skrive på en mere direkte, personlig og letlæselig måde – en helt ny skrivestil blev grundlagt. Jeg lærte mange nye tricks i mit møde med Susanne og Ellen. Jeg kan varmt anbefale Sprogkontoret.

Mette Ellermann, privatpraktiserende neuropsykolog. Specialist i neuropsykologi.

Har du brug for individuel sproglig rådgivning, kan forløbet fx se ud på denne måde:

  1. Du sender 10-15 siders tekst, du har udarbejdet i forbindelse med dit job. Det vil sige tekster, du allerede har skrevet, ikke tekster du skal skrive til os.
  2. Ud fra dine tekster udarbejder vi et par siders tekst med sproglig rådgivning. Desuden sammensætter vi et øvelseshæfte, der passer præcis til dine behov.
  3. Herefter mødes vi enten fysisk eller online og rådgiver dig første gang. Det er her, selve den sproglige træning starter.
  4. Et par uger senere skal du sende nye tekster til os, og vi udarbejder en ny sproglig rådgivning. Der kan også være hjemmearbejde undervejs i form af specifikke opgaver, vi sender til dig.
  5. Vi afholder rådgivningsmøde nummer to. Herefter vil der være nogle opgaver, som du skal løse inden det tredje rådgivningsmøde.
  6. Vi mødes for 3. gang og gør status/effektmåling. Her vurderer vi i fællesskab, om du har brug for flere rådgivninger. Typisk vil de næste rådgivninger ligge lidt ude i fremtiden. På den måde har du god tid til at implementere din nye skrivestil.

Sproglig rådgivning i forbindelse med et kursus – sproglig vejledning og træning i gruppe

Her er der to muligheder:

  1. Sproglig rådgivning kan også ligge som et modul i forlængelse af et kursus i skriftlig formidling. Cirka en måned efter kurset skal kursisterne sende tekster (cirka 3-4 sider), som de selv har skrevet. Vi giver hver deltager skriftlig feedback på mail, i forhold til hvad vi har gennemgået på kursusdagen. Vi kan også mødes fysisk eller online, hvis kursisterne ønsker dette.
  2. Den sproglige rådgivning kan også ligge i umiddelbar forlængelse af kurset. Fx kan vi undervise i plenum formiddag og have individuel sproglig rådgivning eftermiddag. Vi kan også undervise i plenum en hel dag og have sproglig rådgivning næste dag. Her skal kursisterne sende tekster til os inden kurset.

Sproglig rådgivning i fysisk form kræver blot ½ time pr. kursist. Hvis det er på jeres arbejdsplads, skal vi have adgang til et mødelokale. Herefter udarbejder vi et mødeskema, så du ved præcis, hvornår det er din tur. Derved går der ingen tid til spilde, da du kan arbejde som sædvanlig før og efter den sproglige træning

Sproglig rådgivning online/webinar, som nogle foretrækker – fx pga. corona, eller hvis vi befinder os i hver sin ende af landet – kræver også kun ½ time pr. kursist. Vi har forinden forberedt os grundigt, så vi præcist ved, hvilke områder du kan forbedre dig på, og hvor du er sikker allerede i din skriftlige kommunikation.

Kontakt os endelig hos Sprogkontoret, hvis du kunne være interesseret i sproglig rådgivning. Så kan vi sammen skræddersy et forløb, der passer til dit specifikke behov.

Se alle vores kurser her

Hedder det ligge eller lægge?

Hedder det ligge eller lægge?

Ligge eller lægge? Dette er egentlig ret nemt, men også en af de mest hyppige fejl, vi ser på dansk. Her får du huskereglerne, som gør, at du aldrig mere vil være i tvivl om, hvorvidt du skal skrive ligge eller lægge.

læs mere
Navneord – et eller to ord?

Navneord – et eller to ord?

Forresten eller for resten? Kommunalvalg eller kommunal valg? Hvad med elevuddannelse, produktchef og kaffeautomat? Bliv meget klogere på sammensatte navneord her.

læs mere
Politisk korrekt sprog

Politisk korrekt sprog

Negeren i Elefantens Vuggevise fra 1947 blev brugt som rangle, men blev senere skiftet ud med en kokosnød. Indtil omkring 1970’erne var der ikke noget galt i at bruge betegnelsen neger om folk herhjemme, der havde en afrikansk baggrund. Men tiderne og sproget skifter.

læs mere
Sin eller hans?

Sin eller hans?

Vi har altid haft svært ved i dansk at bruge stedordene sin, hans, hendes, dens og dets korrekt, og det medfører ofte diskussioner. Hvad betyder denne sætning egentlig “Søren pudsede skærmen på hans computer” – er det Sørens computer eller en anden persons?

læs mere
Skabelon til referat

Skabelon til referat

På mange større arbejdspladser har man en skabelon, medarbejderne kan bruge, når de skal skrive referater. Men hvis det ikke findes – hvad gør du så?

læs mere
Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

En ting er sikkert – alle kan blive bedre til at formulere sig og kommunikere skriftligt. Her får du til at starte med 10 råd, som gør dig bedre til skriftlig kommunikation, og på vores kurser får du endnu flere fif.

læs mere