Har du styr på det danske sprog – test dig selv

af | 1. april 2014

Det danske sprog er i konstant udvikling. Mange ord skifter betydning over tid. Jo flere, der misforstår et ord og bruger det forkert, jo tættere kommer den nye betydning på at blive accepteret.

Pendulord

Pendulord er ord, der svinger mellem to betydninger. Der er flere eksempler på disse ord. Således er der mange, der kludrer rundt i ordet bjørnetjeneste. Specielt nyere generationer forbinder en kæmpemæssig tjeneste med ordet. Eller hvad med forfordelt? Flere unge bruger nu ordet i en positiv betydning.

Indvendig jomfru

Sprogforsker Jørn Lund har i sin nyeste bog: Dansk i skred fra 2014 fundet et sjovt eksempel i en annonce fra 1885, hvor man søger efter en indvendig jomfru: ”En tarvelig jomfru, som er vant til at være paa landet og er flink i Vask, Strygning og Syning samt anden husgjerning, kan faa en plads til 1’ste Februar”. En indvendig jomfru, en indepige og sågar indekarle var folk, der gjorde tjeneste på landet i køkken og bryggers.

Tarvelig

Tarvelig betyder her at være beskeden og nøjsom og er altså langt fra den betydning, som vi kender i dag. Det har siden skiftet betydning til, hvad der var tilstrækkeligt, hvad man kunne nøjes med. At leve tarveligt var at leve beskedent. Og i dag ville man leve under dårligere kår end beskedent, hvis man lever under tarvelige forhold.

Jomfru

Ligeledes har ordet jomfru skiftet betydning flere gange. Det er gået fra at betyde f.eks. ugifte adelsdamer til at betyde stuepiger og endda prostituerede. Selvom det sidste strider meget mod, hvad vi i dag forstår ved en jomfru!

Slå koldt vand i blodet

Ord har kun den betydning, som folk tillægger dem. Så slå koldt vand i blodet, når du hører, at det danske sprog er i opløsning, fordi folk bruger ord forkert. Ordenes skiftende betydning sker netop, fordi sproget er i udvikling.

Sproget.dk

Test dig selv, og se, om du er helt med på de nyeste betydninger af ord som bjørnetjeneste, ulvetime eller patetisk.

Tag første del af testen om pendulord her

Tag anden del af testen her

Hedder det ligge eller lægge?

Hedder det ligge eller lægge?

Ligge eller lægge? Dette er egentlig ret nemt, men også en af de mest hyppige fejl, vi ser på dansk. Her får du huskereglerne, som gør, at du aldrig mere vil være i tvivl om, hvorvidt du skal skrive ligge eller lægge.

læs mere
Navneord – et eller to ord?

Navneord – et eller to ord?

Forresten eller for resten? Kommunalvalg eller kommunal valg? Hvad med elevuddannelse, produktchef og kaffeautomat? Bliv meget klogere på sammensatte navneord her.

læs mere
Politisk korrekt sprog

Politisk korrekt sprog

Negeren i Elefantens Vuggevise fra 1947 blev brugt som rangle, men blev senere skiftet ud med en kokosnød. Indtil omkring 1970’erne var der ikke noget galt i at bruge betegnelsen neger om folk herhjemme, der havde en afrikansk baggrund. Men tiderne og sproget skifter.

læs mere
Sin eller hans?

Sin eller hans?

Vi har altid haft svært ved i dansk at bruge stedordene sin, hans, hendes, dens og dets korrekt, og det medfører ofte diskussioner. Hvad betyder denne sætning egentlig “Søren pudsede skærmen på hans computer” – er det Sørens computer eller en anden persons?

læs mere
Skabelon til referat

Skabelon til referat

På mange større arbejdspladser har man en skabelon, medarbejderne kan bruge, når de skal skrive referater. Men hvis det ikke findes – hvad gør du så?

læs mere
Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

En ting er sikkert – alle kan blive bedre til at formulere sig og kommunikere skriftligt. Her får du til at starte med 10 råd, som gør dig bedre til skriftlig kommunikation, og på vores kurser får du endnu flere fif.

læs mere