Hvordan skriver man korrekt dansk?

af | 18. februar 2020

Korrekt dansk – hvordan skriver man det? Dansk er ikke det nemmeste sprog, når det kommer til at skrive og stave korrekt. Spørg bare vores nordiske naboer, hvor nemt de synes, at dansk er! Her får du nogle retningslinjer og værktøjer.

En fejlfri korrekt dansk tekst – hvordan?

Det er vigtigt, at du følger reglerne for, hvad der er rigtigt og forkert, når du skriver. Det vil sige, at du skal stave korrekt og sætte kommaer og andre tegn korrekt.

Retskrivningsordbogen – i dag online som roplus.dk

Reglerne for hvordan man staver på dansk, kan du læse om i Retskrivningsordbogen. Den sidste udgave på print er fra 2012, som er udgivet af Dansk Sprognævn på Alinea A/S. Her kan du se, hvordan du staver de forskellige ord på dansk. Retskrivningsordbogen fungerer som en lov om det danske sprog. Her kan du slå et ord op, hvis du er i tvivl om, hvordan det staves.

I dag findes også Retskrivningsordbogen Plus (RO+). Det kan være meget svært, ja næsten umuligt at skrive fuldstændig fejlfrit. Men du skal bestræbe dig på at stave og sætte tegn så godt, at modtagerens opmærksomhed ikke bliver forstyrret af stavefejl, slåfejl og tegnsætningsfejl. Det er jo indholdet af teksten, din modtager skal koncentrere sig om – ikke dine eventuelle sprog- og tegnsætningsfejl.

Stavekontrol – en god hjælp til at skrive korrekt dansk

Ud over at slå op i Retskrivningsordbogen på nettet kan du også benytte dig af den stavekontrol, som din computer er udstyret med. Hvis du skriver i Word, er stavekontrollen placeret øverst i billedet under Gennemse. Heldigvis kan du få rettet mange stavefejl, hvis du vel at mærke har slået stavekontrollen til. Så hvis du ikke allerede har slået stavekontrollen til, så gør det med det samme – og husk at indstille stavekontrollen til det rigtige sprog! En stavekontrol kan normalt indstilles til mange forskellige sprog. Du finder ud af, hvordan din stavekontrol er indstillet ved at klikke på Funktioner i øverste bjælke, herefter klikker du på Sprog og derefter igen på Angiv sprog.
Når det er sagt, er det også vigtigt at være bevidst om, at stavekontrollen ikke fanger alle fejl i teksten. For det første kan stavekontrollen naturligvis ikke kontrollere, om du har sat rigtige tegn, altså kommaer og punktummer. For det andet kan stavekontrollen heller ikke fange ord, der er stavet korrekt, men brugt i en forkert sammenhæng. Så korrekturlæsning af teksten er altid en god idé.

Øvelse

Prøv at skrive denne tekst på din computer. Brug så stavekontrollen, og se, hvad der sker!

Æt lille vers te min stav

Vår ær det barre dejligt, af jeg fik en stav kontrol.
Den reder maj bestandig fra stave fejlens vold.
Får uden hjælp fra min pc var jeg vidst ilde sted.

Mænd stav kontrollen sikre, at jeg al tid ær beret.

Få andre til at læse din tekst

Det er også en god ide at få andre til at læse din tekst. Det kan fx være en god kollega, som du allierer dig med. I kan så læse hinandens tekster og på den måde finde småfejl hos hinanden. Der er ikke så mange af os, der kan alle retskrivningsregler. Nogle er gode til at sætte kommaer, andre er gode til at stave – derfor vil en tekst altid blive bedre af, at der er flere, der læser den.

Læs også: Korrekt dansk komma

Hedder det ligge eller lægge?

Hedder det ligge eller lægge?

Ligge eller lægge? Dette er egentlig ret nemt, men også en af de mest hyppige fejl, vi ser på dansk. Her får du huskereglerne, som gør, at du aldrig mere vil være i tvivl om, hvorvidt du skal skrive ligge eller lægge.

læs mere
Navneord – et eller to ord?

Navneord – et eller to ord?

Forresten eller for resten? Kommunalvalg eller kommunal valg? Hvad med elevuddannelse, produktchef og kaffeautomat? Bliv meget klogere på sammensatte navneord her.

læs mere
Politisk korrekt sprog

Politisk korrekt sprog

Negeren i Elefantens Vuggevise fra 1947 blev brugt som rangle, men blev senere skiftet ud med en kokosnød. Indtil omkring 1970’erne var der ikke noget galt i at bruge betegnelsen neger om folk herhjemme, der havde en afrikansk baggrund. Men tiderne og sproget skifter.

læs mere
Sin eller hans?

Sin eller hans?

Vi har altid haft svært ved i dansk at bruge stedordene sin, hans, hendes, dens og dets korrekt, og det medfører ofte diskussioner. Hvad betyder denne sætning egentlig “Søren pudsede skærmen på hans computer” – er det Sørens computer eller en anden persons?

læs mere
Skabelon til referat

Skabelon til referat

På mange større arbejdspladser har man en skabelon, medarbejderne kan bruge, når de skal skrive referater. Men hvis det ikke findes – hvad gør du så?

læs mere
Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

En ting er sikkert – alle kan blive bedre til at formulere sig og kommunikere skriftligt. Her får du til at starte med 10 råd, som gør dig bedre til skriftlig kommunikation, og på vores kurser får du endnu flere fif.

læs mere