Risiko eller chance?

af | 24. oktober 2014

Nogle mennesker skelner ikke mellem betydningen af ordene risiko og chance. Forstået på den måde, at de fx skriver eller siger sådan:

  • Der er desværre en stor chance for, at vi taber vores fodboldkamp i firmaturneringen.
  • Risikoen for, at vi når vores budget i år, er heldigvis meget stor.

Er det godt eller skidt?

De, der skriver sådan, tænker ikke over eller kender måske slet ikke til reglerne for, hvad der er mest logisk, når man bruger udtrykkene risiko og chance. Ifølge reglerne er det mest fornuftigt at benytte udtrykket chance om noget, der skal opfattes som positivt og ønskværdigt, mens udtrykket risiko derimod helst skal bruges, når der er tale om noget, der er negativt og uønsket. Holder man sig til den regel, lyder de to sætninger fra før nu sådan:

  • Der er desværre en stor risiko for, at vi taber vores fodboldkamp i firmaturneringen.
  • Chancen for, at vi når vores budget i år, er heldigvis meget stor.

Pas på!

Mange mennesker bliver irriterede, hvis man bruger udtrykkene omvendt. Det er således ikke heldigt at formulere sig på denne måde:

  • Risikoen for, at min chef vinder i firmaets golfturnering, er stor.
  • Der er stor chance for, at min kollega dumper til eksamen i italiensk.

Hvad skal du gøre?

Hvis ens chef eller kollega kender til forskellen i brugen af de to udtryk, kan de let få den opfattelse, at man ligefrem ønsker, at chefen ikke vinder, og at kollegaen virkelig dumper til sin eksamen. Brug altså kun chance om noget positivt og risiko om noget negativt. Ønsker du hverken at betone negativt eller positivt, så vælg i stedet ordet mulighed, da det virker neutralt:

  • Muligheden for, at min chef vinder i firmaets golfturnering, er stor.
  • Der er stor mulighed for, at min kollega dumper til eksamen i italiensk.
Hedder det ligge eller lægge?

Hedder det ligge eller lægge?

Ligge eller lægge? Dette er egentlig ret nemt, men også en af de mest hyppige fejl, vi ser på dansk. Her får du huskereglerne, som gør, at du aldrig mere vil være i tvivl om, hvorvidt du skal skrive ligge eller lægge.

læs mere
Navneord – et eller to ord?

Navneord – et eller to ord?

Forresten eller for resten? Kommunalvalg eller kommunal valg? Hvad med elevuddannelse, produktchef og kaffeautomat? Bliv meget klogere på sammensatte navneord her.

læs mere
Politisk korrekt sprog

Politisk korrekt sprog

Negeren i Elefantens Vuggevise fra 1947 blev brugt som rangle, men blev senere skiftet ud med en kokosnød. Indtil omkring 1970’erne var der ikke noget galt i at bruge betegnelsen neger om folk herhjemme, der havde en afrikansk baggrund. Men tiderne og sproget skifter.

læs mere
Sin eller hans?

Sin eller hans?

Vi har altid haft svært ved i dansk at bruge stedordene sin, hans, hendes, dens og dets korrekt, og det medfører ofte diskussioner. Hvad betyder denne sætning egentlig “Søren pudsede skærmen på hans computer” – er det Sørens computer eller en anden persons?

læs mere
Skabelon til referat

Skabelon til referat

På mange større arbejdspladser har man en skabelon, medarbejderne kan bruge, når de skal skrive referater. Men hvis det ikke findes – hvad gør du så?

læs mere
Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

Kursus i kommunikation – lær at skrive bedre

En ting er sikkert – alle kan blive bedre til at formulere sig og kommunikere skriftligt. Her får du til at starte med 10 råd, som gør dig bedre til skriftlig kommunikation, og på vores kurser får du endnu flere fif.

læs mere